50 jaar Deltex

De eerste gestikte dekens werden gemaakt met één naaimachine in een schuur. Vijftig jaar later is Deltex in Delden uitgegroeid tot een modern productiebedrijf in hoogwaardig beddengoed voor alle segmenten van de Nederlandse markt. Met Walra als jongste aanwinst bij de bekende merken en een mega-order voor het ministerie van defensie begint Deltex klaarwakker aan de toekomst.

Oude-fabrieksfotos

Grondleggers waren de gebroeders Hennie en Engelbert Extercatte, die zichzelf in een kippenschuur tot ondernemers bombardeerden. Op dezelfde locatie aan het Twentekanaal heeft Deltex nu de beschikking over een bedrijfsruimte van zo’n 10.000 vierkante meter. Sinds dertien jaar staat het bedrijf onder leiding van Erick de Wolf en zijn echtgenote Monique Extercatte, dochter van mede-oprichter Engelbert Extercatte.

Bekende merken

Deltex produceert dekbedden, kussens en bedtextiel. Het voert huismerken en produceert voor bekende merken als Cinderella, Essenza en sinds kort Walra. Met Opaque & Sheer is Deltex bovendien aanwezig in het topsegment. In samenwerking met de bekende ontwerper Roderick Vos is aan deze lijn ook een eigen collectie designbedden toegevoegd.

Van hotel tot gevangenis

Behalve de retailmarkt – van supermarkt tot warenhuis – bedient Deltex ook de institutionele markt. De medische dekbedden en het (bed)textiel van het eigen merk Sanidor zijn een begrip in de gezondheidszorg. Maar ook in hotels, gevangenissen en asielzoekerscentra wordt geslapen onder beddengoed uit Delden. Recent sloot het bedrijf opnieuw een grote order af met het ministerie van defensie, voor de levering van zogenoemde nachtlegering voor de krijgsmacht.

Onafhankelijk

Cruciaal in de bedrijfsstrategie van Deltex is het moment geweest waarop werd besloten om de productie in Delden te handhaven. In de tijd dat de concurrentie de productie uit kostenoverwegingen naar onder meer Azië verplaatste zocht Deltex in China enkele partners maar bleven ook de machines in Delden draaien. Dat zullen ze blijven doen, verzekert directeur Erick de Wolf: “Dat we in eigen huis produceren maar tegelijkertijd een beroep kunnen doen op onze partners in China maakt ons onafhankelijk en flexibel.”

Berlijn2014

Jubileum

Deltex viert het 50-jarig bestaan met een exclusieve, feestelijke bijeenkomst in kleine kring. Tevens verschijnt er een magazine waarin een beeld wordt geschetst van het bedrijf. Om het jubileum te markeren maakten directie en medewerkers in juni al een reis naar Berlijn.